Thursday 18 October 2012

Birtok az Ígéret földjén.

„Amikor meghalt Sára..Ábrahám bement Sárához, hogy meggyászolja és elsirassa őt. Majd fölkelt Ábrahám a halottja mellől, és így szólt a hettitákhoz: Idegen és jövevény vagyok köztetek. Adjatok nekem sírhelynek való birtokot nálatok, hogy oda temethessem halottamat. A hettiták ezt felelték Ábrahámnak: Hallgass meg bennünket urunk. Istentől való fejedelem vagy te közöttünk. A legszebb sírhelyünkön temesd el halottadat! Senki sem akadályoz meg közülünk, hogy az ő sírhelyére temesd el halottadat. Ekkor felkelt Ábrahám, meghajolt a föld tulajdonosai, a hettiták előtt és így szólt hozzájuk:Ha igazán azt akarjátok, hogy eltemessem halottamat, hallgassatok meg engem, és bírjátok rá Efrónt, hogy adja nekem a makpélai barlangját, amely a szántóföldje végén van. Teljes értékéért adja el, hogy legyen sírhelynek való birtokom köztetek! Efron is ott ült a hettiták között. Így szólt Ábrahámhoz: Nem uram! Hallgass meg engem! Neked adom azt a szántóföldet a rajta levő barlanggal együtt. Népem fiainak szeme láttára adom azt neked. Temesd el halottadat. Ábrahám meghajolt a föld tulajdonosai előtt és így szólt Efrónhoz a föld tulajdonosainak füle hallatára: Hallgass mégis rám! Megadom a szántóföld árát, fogadd el tőlem, azután oda temetem halottamat. De Efrón így felelt Ábrahámnak: Hallgass rám uram! Négyszáz ezüst sekelt ér ez a föld! Mit számít az közöttünk? Temesd csak el halottadat. Ábrahám engedett Efrónnak annyi ezüstöt amennyit mondott a hettiták füle hallattára, a kereskedelmi forgalomban használt négyszáz ezüst sekelt. Így ment át Efrón makpélai szántóföldje amely Mamréval szemben van, a szántóföld a barlanggal együtt és minden fa a szántóföld határán körös körül Ábrahám birtokába, a hettitáknak és mindazoknak a szeme láttára , akik a város kapujában összejöttek. Azután eltemette Ábrahám a feleségét, Sárát a makpélai szántóföld barlangjában. Ez ma Hebrón, Kánaán földje. Így került Ábrahám birtokába sírhelyül a hettitáknak ez a szántóföldje a rajta levő barlanggal együtt.“ 1 Móz.23:2-20
Ezt a sokat mondó és igen aktuáis igeszakaszt, éppen rákos testvérünk halála után hozta nekünk Szilágyi Sándor vendég lelkipásztor testvérünk. Most csak az ő üzenetét szeretném továbbítani főleg a gyászóló özvegynek és gyülekezetünk minden tagjának, magamnak is. Ha másnak is áldásúl szolgál, fogadja Istentől ahogy én is, mi is fogadtuk.
„ Az ősatyák életében a kiválasztás a hit kezdete. Még nemrég szólt Isten Ábrahámhoz: "Jöjj ki földedről.."Egy új kezdet volt ez Ábrahám életében. Mindig izgalmas egy új kezdet, egy új elindulás. Ábrahám életében haláleset történik. Be kellett látnia igen hamar: Idegen vagyok, jövevény köztetek..nem diszítő jelzők ezek hanem szívet szaggatóak. Mégis ott az ígéret :"Utódaidnak adom.."A feszültség határán él Ábrahám. Előre elkér valamit amit Isten neki ígért. Eddig semmije se volt. Felmerül a kérdés: Ki a vendég kinek a földjén? El kezdenek teljesedeni az Isten adta ígéretek kicsiben...egy barlangot szerez Ábrahám, nem nagy területet. Mi a kis terület a több ezer kilóméterhez ami az ígért Kánaán? Elkezdődött egy kis maradékkal. A jövő kezdete a mustármagnyi maradék! A hívő ember jellemzője, hogy a mennyei örökrészt akarja megszerezni. Bizonyosságot szerezni Jézus Krisztus által az örök aktívitás helye felől. Élet felől az örök helyen..Ábrahám teljes bizonyítékú jogot akart szerezni. Ábrahám nem hagyta a bizonytalanra ezeket. Vágyod-e a bizonyosságot:Jöjj Atyámnak áldottja, örököld a mennyei Kánaán részt? A kifolyt vér volt az ára, hogy legyen örök részünk. Adósságban élünk mindannyian. Kegyelemre utaltak vagyunk. Ki tudja megfizteni a vételárat?-kérdezi Jób. Ábrahámnak nem volt csak sátra, nézte a városokat, falakat melyek hettitáké voltak. A hettiták mégis azt mondják neki:Isten áldott embere vagy! Nem idegen szerintük..Van-e ilyen jellemződ? A hit emberét felismerik és tisztelik.
Érdekes , hogy mindig a templomok és temetőket akarják megsemmisíteni.
Ábrahám az Úré volt, az Úré marad. Pedig három csapdát, buktatót állítottak neki a kedves, nyájas hettiták.
  1. Amikor meghalt Sára és el kellett temetni azt mondták: „bárhova, válogathatsz..“ Ábrahám nem fogadja el. Ő nem válogat. A Sátán sugalmazza, hogy válogass a szép vallások között,de ne dönts egy biztos mellett. Szép vallások közt lehet sódródni, nem tudva mi is kell? Melyik a tiszta? A Sátán mindig azt akarja ne legyen bizonyosságod. Ábrahám ragaszkodik a barlanghoz.
  2. Legyen a tiéd ingyen- mondja Efrón. Fogadd el! Az ingyennek furcsa a sorsa, sokszor nem kell, porosodik, kidobják. Add meg az árát! Áldozz azért amit szeretnél. Ábrahámnak olyan birtok kellett aminek megfizette az árát. Nekem az a bocsánat kell melynek árát Jézus megfizette. A Sátán másképp számon kéri egyszer, hogy nem fizettél. Efrón csekélységnek tűnteti fel az igen magas árat. 400 sekel ezüst, miközben egy szántóföld ára Jer.32,9-ben 17 sekel. Ábrahám ellenkezés és szokásos alkudozás nélkül fizeti ki az árat. Arcátlan, rafinált, ördögi praktika. Ábrahám jár jól, sokkal többet kapott mint amennyit gondolt megvenni. A hettiták azt hitték átverik Ábrahámot, de ő volt a nyertes. Istennel idejében kell szerződni, tudni kell ki fizette ki az árat? A Sátán vádja az, hogy nem fizetted meg.
  3. Árukapcsolás.
    Ábrahám nem csupán barlangot(halottak birodalmát) kap hanem szántóföldet is. Kötelességet is kap vele. A gyülekezetben nem csak jogaink vannak hanem kötelességeink is. „Cseppben a tenger!“ Ha egy részt megveszel, minden tiéd. Egyetlen megtűrt bűn is kockára teszi örökséged. A mustármagnyi hit viszont hegyeket mozdít el. Van már részem Kánaánban! Ez bizonyosság. A mennyország öröksége enyém. Senki sem veheti el tőlem. Senki sem ragadhat ki az Ő kezéből. Vele örökölök. Jézus által megvett örökségről szóljon az életed.“

No comments:

Post a Comment